середу, 22 липня 2015 р.

Глиняний кар'єр

Велоподорож 19.07.15. Частина 2.

     Біля території будівель колишнього колгоспу, за паливно-заправною станцією розміщуеться глиняний кар'єр з видобутку жовтої глини, який відомий з давніх часів. Глину з цього кар'єру використовували для обмазки хат і інших господарських споруд. Зараз кар'єром також продовжують користуватися, про що свідчать свіжі сліди видобутку глини. Але, в той же час, видно, що користуються ним вже не дуже активно, адже в селі лишилося не так багато хат і інших споруд, які вкриті глиною і які необхідно щороку відновлювати.

     Копаючи глину, або просто уважно оглядаючи глиняні схили можна знайти в ній рештки істот, що проживали тут багато років тому. Не напрягаючись можна знайти невеличкі крихкі раковини різних молюсків. Відповідно і на всіх глиняних спорудах, що лишилися в селі, також можна побачити їхні залишки і трошки відчути себе палеонтологом. Чи відносяться вони до морських,  річкових чи озерних створінь? Було б добре дізнатися про це.

     Зараз на схилах кар'єру роблять собі гнізда птахи, а в середині ростуть дерева. Нажаль, дехто використовує кар'єр не за його прями призначенням і просто скидає в нього сміття. Далі декілька фото.

Схили глиняного кар'єру. Праворуч знаходиться основне місце видобування глини зараз

Дерева всередині кар'єра

Давні схили кар'єру

1 коментар: