суботу, 4 травня 2019 р.

Дело о выкупе земельных наделов временнообязанными крестьянами у Ильяшенко А.Г. селения Хоцек. (Полтавская губ.) 11 ноября 1866 г. - 15 мая 1867 г.


     Ця справа знаходиться в Російському Державному Історичному Архіві. Переглянути її майже неможливо, тим більше зараз і з території України. Тож я дуже вдячний користувачу з ніком VictorS_ з генеологічного форуму ВГД за допомогу в наданні матеріалу.
     Цією справою продовжую цикл викладених мною викупних справ по селу Хоцьки.

     В цій справі можна зустріти прізвища жителів села Хоцьки, які були приписані до маєтку поміщиці Агафії Григорівни Ілляшенко, вдови Ротмістра Олександра Костянтиновича Ілляшенка, а саме:

- Данило Васильович Янчій
- Вдова Марія Матяш
- Федір Микитович Матяш
- Леонід Степанович Матяш
- Григорій Сидорович Билименко
- Іван Сидорович Билименко
- Федір Денисович Руденький
- Михайло Олексійович Кононенко
- Андрій Андрійович Крижановський
- Олексій Андрійович Крижановський
- Мирон Дем'янович Плотка
- Кондрат Євтихійович Тригуб
- Антон Демидович Сидоренко
- Євстафій Йосипович Сердюк

     Окремо можна дізнатися, що в Олександра Костянтиновича Ілляшенка був син - колежський ассесор Патрікій, одружені дочки Агафія Косс, Олександра Моравська, Юлія Сасько. Також згадуються прізвища Бардиш, Каплоух, Бузинарський, Полєшко, Іваненко, Михайловський.

     Зустрічається цікава топонімика, наприклад вказуються наступні толоки: Міська толока (російською "Миская"), Глинська толока, Глемязівська толока. Можна зустріти і урочище біля Хреста, урочище під Валком, урочище біля Глинища, а також назви урочищ - Смертні Могилки, Вошова Могилка (російською "Вошива"). Є урочища Бахчевщина, Чичаївщина, Бабачиха.

     Згадується і дві незнайомі назви. Я не впевнений, що розібрав рукописний текст правильно, тож відмітив ці назви символом зірочки: урочище Коханівська (російською "Коханивска") та урочище Понівської (російською "Понивской"). Буду вдячний за коментарі і підказки, щодо вищеназваних топонімів і в яких саме місцях вони знаходилися.

     Завантажити документ в форматі PDF можна за посиланням:
Справа Ілляшенко А.Г.

     Прошу звернути увагу, що цей документ є копією з рукописним текстом (місцями важко розбірливим), тож можливі відповідні нюанси з граматикою, помилками, та ін. З свого боку я намагався максимально відтворити орфографію і стилістику відповідно до оригіналу.

Також можна звернутися до мене на rulkiev@gmail.com

1 коментар: