пʼятницю, 10 квітня 2020 р.

"Они Пискуненки с предковъ козаки"

"Они Пискуненки с предковъ Козаки" - саме такий запис про походження родини на прізвище Піскун з села Хоцьки можна знайти в документі орієнтовно 1766 року. Далі саме про цю родину і мою причетність до неї...

Запис про козацьке походження родини Піскунів

Нещодавно Центральний державний історичний архів м.Києва (ЦДІАК) почав викладати у вільний доступ скани історичних документів. Це гарна ініціатива, яка відповідає сучасним тенденціям цивілізованого світу і європейському напрямку розвитку всіх державних установ України.

Наразі викладено дуже малий об’єм відсканованих документів, тим більше, для тих, хто цікавиться своєю генеалогією цікавого поки що не так багато. Але завдяки безпосередньо співробітникам архіву а також ініціаторам, генеалогам-любителям, дослідникам, історикам які вимагали доступу до архівних даних (в тому числі і моїм неодноразовим запитам щодо нижчевказаного документу) перша цеглина покладена.

Серед небагатоьх викладених документів є один документ з фонду 57 – це «Генеральний опис Лівобережної України 1765–1769 років», а саме опис сіл Виповзки та Хоцьки, які входили до складу Другої полкової сотні Переяславського полку. Для генеалогів цей опис є цікавий тим, що в демографічній частині він ідентичний відомим Ревізьким казкам Російської імперії. Згідно опису можна довідатися про вік, сімейний та соціальний стан, місце походження (наприклад вказано, з якого населеного пункту дружина, звідки сам власник), також можна отримати іншу, господарську інформацію. Інформацію надано по дворам, але часто в одному дворі були записані декілька хат, в яких жили окремі родини.

Серед моїх предків з села Хоцьки мені відомі прізвища селян: Зінченко, Мичуда, Белименко, Пилипенко, та козаків: Піскун, Палагута, Лихоліт. Це лише невелика частина прізвищ, що будували моє родинне дерево. Через брак історичних документів велика кількість прізвищ залишається невідомою, особливо по жіночім лініям, оскільки при шлюбі жінки міняли прізвище на чоловіче і родинний ланцюжок преривався. Лише в записі про шлюб та в невеликій кількості інших історичних документів можна дізнатися справжнє прізвище дружини.

По деяким з наведених прізвищ мені вдалося дослідити часи, коли носії цих прізвищ з'явилися в селі і звідки вони прибули, по іншим - інформації менше. На сьогодні, завдяки даним з викладеного документу, найдавніша згадка про моїх хоцьківських предків стосується саме родини Піскунів. Враховуючи те, що в описі записана лише одна родина з таким прізвищем (в документі декілька родин, але вони мають загального предка), можна стверджувати, що всі хто мають серед своїх предків Піскунів з Хоцьок – є родичами від першого до 12-го коліна (можливо для декого і більше). Для прикладу наведу своє родинне дерево по гілці Піскунів - від себе до часів Генерального опису:

Моя генеалогічна гілка роду Піскунів

З Генерального опису про родину Піскунів відомо, що двір має 4 хати, п’ята нова недобудована.  Далі вказано, хто в якій хаті проживає.

В першій хаті «Павло Пискунъ родимецъ Хоцковский лѣтъ 53 Здаров. Его жена Анна Иванова родимка Комаровская лѣтъ 40 Здарова. Въ нихъ дѣти сыны Григорій лѣтъ 20, Иван – 1, дочери Пелагия – 13, Агрипина – 6, Одарка – 3 Здаровы. Живутъ при отцу».

Опис двору та жителів першої "головної" хати

В другій хаті «Сынъ его Иван Павлович лѣтъ 25 Здаров. Его жена Агрипина Матвѣевна родимка Хоцковская лѣтъ 25 Здарова. Въ нихъ дѣти сынъ Илия лѣтъ 1, дочь Анастасия – 3 Здаровы. Живутъ при отцу». Також в другій хаті живе «Подсусѣдок Его Петро Василченко родимецъ Хоцковский лѣтъ 37 правою рукою недѣйствуетъ. Звания посполитского. А живетъ  в Его чрезъ 1 годъ».

В третій хаті «Братъ Его Зѣновій Мартиновъ Пискунъ лѣтъ 46 Здаров. Ево жена Мария Федоровна родимка Хоцковская лѣтъ 40 Здарова. Въ нихъ дѣти сыны Якимъ лѣтъ 20, Омелко – 19, Иван – 11, дочери Тетияна – 15, Гапка – 13, Васка -19 Здаровы. Живутъ при отцу».

В четвертій хаті «Племянникъ Его Демянъ Лукяновъ Пискуненко лѣтъ 30 Здаров. его жена Тетияна Василиевна родимка Хоцковская лѣтъ 29 Здарова. Въ нихъ дѣти сынъ Иосифъ лѣтъ 4, дочери Агафѣя – 6, Анна – 2, Анна – 1 Здаровы. Живутъ при отцу».

Існують ще більш ранні козацькі реєстри в тому ж ЦДІАКу та Інституті рукопису. Але це вже інша історія...

Переглянути і завантажити географічний покажчик до «Генерального опису» можна на офіційному сайті установи:
https://cdiak.archives.gov.ua/files/Heneralnyi_opys_Livoberezhnoi_Ukrainy_1765-1769_rr_pokazhchyk_naselenykh_punktiv.pdf

Переглянути і завантажити матеріали «Генерального опису по селам Виповзки і Хоцьки» можна на офіційному сайті установи:
https://cdiak.archives.gov.ua/spysok_fondiv/0057/0001/0294/

Немає коментарів:

Дописати коментар