вівторок, 14 лютого 2023 р.

Хоцьки, метричні записи 1788-1826, 1829-1841 рр.

Знайдені метричні записи (про народжених, померлих та про шлюби) хоцьківської Михайлівської церкви за 1788-1826 та 1829-1841 роки!!!



За попередні роки мною були досліджені (по своїм предкам) всі основні відомі генеалогічні документи по селу Хоцьки за дорадянський період:
- Рум'янцевський перепис ~1766 року
- метричні книги за 1876-1920 рр.
- ревізькі казки 1811, 1816, 1835, 1850 та 1858 рр.

Було знайдено багато родових гілок, які окрім Хоцьок привели мене в інші села регіону: Корніївка, Мала Березанка, Лецьки, Келеберда, Бубнівська Слобідка. Але, на жаль, хоцьківські генеалогічні документи збереглися не в повній мірі, а ті що збереглися - в своїй більшості вже відомі і зберігаються в відомих фондах. Звісно, що іноді трапляються випадки, коли досліднику вдається знайти якийсь документ, про який не повідомляють архівні довідники; я сам зустрічався з подібним неодноразово. Але такі випадки стосуються лише поодиноких документів. Так, наприклад, в фонді 224 ЦДІАКу мені вдалося знайти частину Хоцьківської метрики за 1898 рік, про яку архів не згадує в своєму зведеному каталозі.

І от зовсім несподівано мені вдалося знайти настільки великий пласт інформації по Хоцьках, що це здається просто неймовірним. Черновий варіант метрик за 1788-1841 рр. з невеличкими пропусками - церковні документи про народження, шлюби та померлих за пів століття життя хоцьківської громади.

Цікаво, що ці документи вже давно були відскановані організацією Familisearch в Черкаському архіві і знаходилися у відкритому доступі. Але сам архів ідентифікував їх приналежними до села Хацьки (Черкаська обл.). Справа в тому, що як в Хоцьках, так і в Хацьках бул церква присвячена Архистратигу Михаїлу, що ще більше ускладнювало ідентифікацію.

Тож, завдяки чиїйсь помилці, Хоцьківські метрики були колись давно перекладені в неправильну стопку, і, мабуть, саме тому вони залишилися збереженими.

До цього моменту Хоцьки мали посереднє збереження генеалогічних документів. Багато навколишніх сел могли похвалитися кращою збереженністю, але зараз сміливо можна стверджувати, що наразі по Хоцьках одна з кращіх збереженостей генеалогічних документів по всьому Переяславському повіті.

П.С. Співчуваю досдідникам села Хацьки.

Вказані метричні книги завантажені на порталі БІБЛІОТЕКА ДОКУМЕНТІВ.

Дослідження тривають... 

Немає коментарів:

Дописати коментар