вівторок, 9 квітня 2024 р.

Перепис козаків села Хоцьки, 1782 рік

Перепис козаків села Хоцьки (в складі Золотоніського повіту) за 1782 рік. Індексований список!!!


В 1782 році в Російській імперії був проведений черговий, четвертий за ліком, загальноімперський подушний перепис населення. На території Лівобережної України даний перепис відбувався вперше.

По Полтавській губернії матеріали перепису 1782 року, так звані, ревізькі казки, зберігалися в Полтавському архіві, але були втрачені і не дожили до наших днів.

По селу Хоцьки ревізькі казки за цей період також, на жаль, не збереглися, але завдячуючи тому, що Хоцьки короткостроково входили до складу Золотоніського повіту, зберігся документ 1782 року - це відомість про кількість козаків Золотоніського повіту, що несуть війскову службу, інших козаків та їхні родини. Документ укладений 18 Жовтня 1782 року. Ймовірно, що даний список створений на основі тих самих ревізьких казок і містить повний перепис родин хоцьківських козаків, тому є неймовірно важливим документом.

Оригінал даного документу знаходиться в Центральному державному історичному архіві м. Києва (ЦДІАК) в фонді "Київське намісницьке правління", опис 2, справа 28.


Серед козаків Золотоніського повіту вказані і козаки села Хоцьки. В документі вказані члени козацьких родин та вік кожної особи. В Хоцьках на той час зустрічаються представники наступних козацьких родів:

Басанець, Біловол, Білоус, Богданъ, Болілий, Бузницький, Бунячевський, Василенко, Васильченко, Герасименко, Горовий, Григор (Григоренко), Гриценко, Даценко, Долуденко, Дрозд, Євтушенко, Єфименко, Жежель, Загарук, Захарченко, Зіновка, Івахненко, Ігнатенко, Іллєнко, Ковбаса, Колот, Кондратенко, Корнієнко, Кремена, Кривонос, Кузубенко, Кулик, Лавренко, Левченко, Лесенко, Литвин (Литвиненко), Лихоцький, Лупач, Марченко, Мелашич, Миненко, Міщенко, Мостовий, Носуленко, Овчаренко, Онопрієнко, Педоренко, Пилипенко, Піскун, Плетень, Полтавець, Плугатар, Погасій, Погребний, Проценко, Пятко, Романенко, Савицький, Саленко, Самойленко, Сер, Співак, Спис, Степаненко, Стріха, Тимошенко, Таченко, Тригорло, Трощин, Усенко, Федоренко, Федорченко, Ходько, Ходян, Хоменко (Фоменко), Христюк, Чекмень, Чорнозуб, Чорноіваненко, Шанька (Шанченко), Швець, Шеметенко, Шульга, Шут (Шутенко), Яременко.

Список, для зручності, мною індексовано (1782_kosaks.pdf):


Документ розділений на три розділи:
1. Родини козаків, які несуті військову службу. В родині не вказаний вік тих, хто знаходиться на службі, але вказаний пронумерований список таких родин.

2. Козаки-вспомагателі "кои врублевомъ окладѣ несостоятъ". Список родин непронумерований і одна родина ніяким чином не відокремленна ід іншої. В отекстованому документі родини відокремлені мною одна від іншої лише для зручності сприйняття!!!

3. Козаки-підпомічники "кои схати рублевой окладъ платятъ". Список родин непронумерований і одна родина ніяким чином не відокремленна ід іншої. В отекстованому документі родини відокремлені мною одна від іншої лише для зручності сприйняття!!!

Скани вказаного документу (сторінки що відносяться до села Хоцьки) завантажені на порталі БІБЛІОТЕКА ДОКУМЕНТІВ. Там же можна завантажити індексований файл в форматі pdf.

P.S. Якщо знайдете помилки в індексації прошу повідомити для їх усунення.

Немає коментарів:

Дописати коментар