неділю, 3 грудня 2017 р.

Фото Михайлівської церкви села Хоцьки

     Хоцьківська церква не зберіглася до наших часів. В часи другої світової війни вона була спалена. За переказами в ставок скотився дзвін з церкви коли вона згоріла.

     Було б спрвжнім дивом знайти більше інформації про цю церкву. Хоча я колись чув, що коли церква згоріла, то деякі з селян врятували частину обладнання церкви. Тож є надія, що хтось колись знайде дещо з церкви на своєму старому горищі. Дуже цікаво було б знайти метричні книги до 1875 року...


     На цій фотографії на задньому плані зображена Михайлівська церква, яка в дорадянські роки мала велике значення в історії села і навколишніх хуторів. В метричних книгах тіх років можна побачити, що до цієї церкви навідувалися жителі не лише Хоцьок і навколишніх хуторів, а й жителі навколишніх сіл, в яких були свої сільскі церкви.

     До речі, раніше селом називали лише той населений пункт, в якому була побудована церква, всі менші поселення звалися хуторами. Наприклад, хутір Озерище.

     Щодо осіб, які зображені перед церквою, то зліва направо:
1 - Зінченко Опанас Олександрович 1896-го року народження (інформація за припущеннями родини Зінченків); 2 - Матяш Ігор Сергійович (про що є відповідний запис на одному з оригіналів фотографії); 3 - Бузницький Полікарп Ігорович (про що ніби також є запис в Хоцківській бібліотеці).

     В мене є ще одна фотографія, на якій частково можно побачити капличку чи дещо схоже, але нажаль це фото зроблене з роздрукованої на принтері копії, тож якість відповідна. Нажаль я не записав, що це за колектив зображений на фото і які це роки.


     Якщо є зауваження або цікаві матеріали, пишіть на rulkiev@gmail.com

5 коментарів:

  1. Про самого Ігоря Маташа інформації в мене немає. Згідно метричних книг Матяші народжувалися, одружувалися і були поховані на території, яка була підпорядкована Михайлівській церкві в Хоцьках. Якщо цікаво, то можу спробувати дізнатися про те, звідки інформація про те, що на фото саме Матяш.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую за відповідь.
      Дуже цікаво про рід Матяшів.
      Мій дід Матяш Василь Кіндратович.
      І далі прадіда мало відомо.

      Видалити
    2. А якого він був року народження? Напишіть мені краще на email, а то я не побачив цього выдгука вчасно.

      Видалити